Tanulás, felkészülés, megmérettetések, új helyzetek, együttműködések, hajtás, határidők, elvárások, felelősség, feladatok, kommunikáció… iskolában és munkahelyen is érvényes fogalmak. Megtanultuk és már kisgyermekkortól folyamatosan tanuljuk, hogy állni kell a sarat és jól reagálni a kihívásokra. Mindig nyújtsd a maximumot! Használd megfelelően a képességeidet! Legyen akaraterőd és kitartásod!

Vannak, akiket az elvárások előre hajtanak (teher alatt nő a pálma), vagy szoros határidőkkel zsonglőrködnek. Míg mások a nagyobb kihívásoktól éppen rosszabbul teljesítenek, „leblokkolnak”, vagy látszólag váratlanul összeroppannak. A megküzdési stratégiáink szintén széles palettán mozognak. Ráadásul ezt általában nem is tanítják nekünk. Inkább magunkon tanultuk meg néhány egyszerűbb dolgot: „Ha nehéz napom lesz, jobb, ha előtte többet pihenek, nem eszem nehezet elalvás előtt, reggel előbb kelek, hogy legyen időm átgondolni a napom. Sétálok egyet és kiszellőztetem a fejem…”

Vagy talán még kutakodunk is és önfejlesztő vagy időmenedzsment könyvekből próbálunk okosabbak lenni, netán van az ismerősök között valaki (vagy az iskolában egy tanító néni), aki relaxációs és légzőgyakorlatokat tanít nekünk. Ez mind jó! Keressük kitartóan a kulcsot önmagunkhoz és az életünkhöz! Ha kell alakítsunk ki új szokásokat, gondoljunk új, pozitív gondolatokat melyekkel újraprogramozhatjuk az elménket!

A legtöbben nem is gondolnák, hogy az aromaterápiát még ezen a területen is sikerrel használhatjuk. Persze: a levendula nyugtat, ezt már hallottuk és elméletben el is hisszük 😊 De nekünk vagy a gyermekünknek hogyan lehetne kézzelfogható hasznunk néhány illóolaj ilyen-olyan hatásából? Hogyan segíthetnek ezek az egyensúlyunk megtartásában, a képességeink kibontakoztatásában, az elménk újraprogramozásában?

A kulcs nem csak a „mit”, hanem a „hogyan” is. Tehát jó minőségű, terápiás illóolajat válasszunk és elkötelezetten, tudatosan, célzottan használjuk, ne csak úgy átabotában. Mikor azzal keresnek meg, hogy készítsek egy keveréket, ami segít összpontosítani, segít jól levizsgázni, segít jobban teljesíteni vagy kreatívabbnak lenni (vagy bármilyen szellemi-lelki aspektusú keverék esetén), mindig elmondom, hogy attól, hogy a táskában lapul egy üveg még semmi sem lesz jobb vagy szebb. Használni kell! Minden nap, és közben tudatosan fókuszálni az elérendő célra, célokra, mintegy megidézve azt, azokat. Kisgyermekeknél kell, hogy anya vagy apa is segítsen.

Otthon is megpróbálhatjuk magunkat és a családtagjainkat illóolajokkal támogatni a kihívásokban. Megosztok itt néhány egyszerűen elkészíthető keveréket:

Koncentrációt növelő illóolajkeverék párologtatóba
Ez a keverék segíthet a tanulásban, felkészülésben, fókuszált munkában. Kellőképpen megnyugtat, ugyanakkor fokozza a koncentrációs és logikai képességeket.

Rozmaring illóolaj15 csepp
Orvosi levendula illóolaj20 csepp
Citromhéj esszencia20 csepp
Ciprus illóolaj15 csepp
Borsmenta illóolaj10 csepp

Az illóolajokat cseppentse egy 5 ml-es gyógyszertári üvegbe, enyhén rázza össze, majd helyezzen rá cseppentőbetétet. A keverékből egy alkalommal 8-10 cseppet tegyen aromalámpába vagy elektromos diffúzorba. Magas vérnyomásban szenvedők, várandósok, valamint 3 éven aluli gyermekek ne legyenek egy légtérben a párologtatóval.

Használjuk ezt a keveréket 4 hétig minden nap, amikor dolgozunk, tanulunk és tudatosítsuk, hogy az illóolajok ebben segítségünkre vannak. Kezdhetjük a munkát egy légzőgyakorlattal, amikor beindítjuk a párologtatót. Vegyünk egy mély levegőt az orrunkon át, majd lassan, erőlködés nélkül engedjük ki a levegőt ugyancsak az orrunkon keresztül. Ismételjük tízszer, közben hangoljuk magunkat sikerre: képzeljük el, milyen érzés lesz gyorsan, hatékonyan, összeszedetten dolgozni. Képzeljük el a végeredményt, ahogy büszkén megveregetjük a saját vállunkat (vagy más is megveregeti) és azt mondjuk (mondja): „Ez igen! Kitűnő munka!” További pozitív mentális képpel bővíthetjük ezt a sort, tetszésünk szerint.

Ha tanuláshoz használjuk ezt a keveréket, fontos tisztában lenni vele, hogy amikor szükséges a tanultakat előhívni, pl. vizsga szituációban, akkor is szagoljunk bele mélyen, akár az üvegből. Ez segít majd a tanultakat könnyebben előhívni.

Önbizalom erősítő keverék, melyet mindenhova magunkkal vihetünk
Ez a keverék nem csak a tanulásban és a kreativitás kibontakoztatásában segíthet, hanem abban is, hogy könnyebben megnyilvánuljunk mások (tanárok, főnök, nagyközönség) előtt is.

Bergamott illóolaj15 csepp
Geránium illóolaj8 csepp
Rozmaring illóolaj8 csepp
Bazsalikom illóolaj6 csepp
Levendula illóolaj10 csepp
Ylang-ylang illóolaj2 csepp
Atlasz cédrus illóolaj8 csepp
Nemes babér illóolaj6 csepp
Sárgabarackmag vagy mandula olaj

Az illóolajokat cseppentse egy 5 ml-s gyógyszertári üvegbe, majd töltse fel az üveget a növényi olajjal. Ezt a keveréket már „beprogramozhatja magának előre. Otthon, nyugodt környezetben képzeljen el egy szituációt, amikor a kívánalmainak megfelelően teljesít, büszkeség tölti el, csupa pozitív benyomásra tesz szert. Közben illatolja a keveréket a csuklói belső oldaláról a már ismertetett technika szerint.

Legközelebb, amikor a keveréket használja, tudatosan hívja elő az előre elképzelt pozitív képet és érzeteket. Tegyen a csuklója belső oldalára és a nyakára pár cseppet, vegyen néhány mély lélegzetet és vágjon bele a kihívásba.

Kisgyermekeket segítő keverék
Ezzel a keverékkel azokat a kisgyermekeket támogathatjuk, akik nem csak a sok kihívás miatt, hanem az otthontól, a szeretteiktől való (átmeneti) elszakadástól is szenvednek.

Római kamilla10 csepp
Mandarin15 csepp
Orvosi levendula20 csepp
Ciprus illóolaj15 csepp
Bazsalikom illóolaj10 csepp
Sárgabarackmag vagy mandula olaj

Az illóolajokat cseppentse egy 5 ml-s gyógyszertári üvegbe, majd töltse fel az üveget a növényi olajjal.

A kisgyermekkel együtt találjanak ki pozitív megerősítéseket, például „Biztonságban vagyok”, „Összeköt minket a szeretet láthatatlan fonala”, „Az iskola/óvoda biztonságos hely, ahol szeretnek és vigyáznak rám”, stb. Használják az olajat a csuklójuk belső oldalára cseppentve (1-2 csepp). Az illat mély belélegzése közben, mondják fennhangon együtt ezeket a megerősítéseket és képzeljék el a pozitív érzeteket. Találjanak ki kellemes, megnyugtató képeket is. Legyenek kreatívak! Majd később, a reggeli készülődés idején, akár még az ágyban, szánjanak rá pár igazán nyugodt percet, hogy az illatot újra közösen megszagolhassák, a képeket és megerősítő mondatokat előhívják. Esetleg a gyermek el is viheti magával az üveget vagy egy kedvenc plüssre cseppentve magát az illatot, amit napközben megszagolva újra átélheti a meghittség és bizalom légkörét.

Az illóolajok alkalmazásához sok sikert és sok pozitív élményt kívánok!

A Csak Pozitívan Magazin 2020. szeptemberi számában megjelent írásom:
A teljes magazin innen letölthető: https://www.csak-pozitivan-magazin.hu/frisslapszam/