Mielőtt bármit is írnék az illóolajok immunerősítő hatásairól vagy a felépülésben játszott szerepükről, szeretnék nagyvonalakban rávilágítani, hogy mitől lesz egyáltalán valaki beteg és mik azok az általános irányelvek, amiket ilyenkor ősszel beiktathatunk az életünkbe az egészségünk érdekében. Azért gondolom ezt fontosnak, mert egyetlen egy vitamintól, táplálékkiegészítőtől, illóolajtól sem várhatjuk a csodát, vagy hogy az életünkben helyettünk megtegyen valamit. A felelősséget nekünk kell vállalnunk a saját egészségünkért. Meg kell alapoznunk a jóllétünket helyes élet- és gondolkodásmóddal. Hogy könnyebb legyen a dolgunk, az aromaterápia mindig elérhető, hogy a segítségünkre legyen.

Mi okozza a betegséget?

Egy felnőtt ember véleményem szerint három okból lehet beteg. Az egyik, hogy nem táplálja magát megfelelően, nem figyel magára, kvázi úgy dönt, hogy lemond az egészségéről. A másik, hogy nincs megfelelő célja az életben, illetve rossz célt/célokat követ, ezért a teste folyamatosan jelez, kisebb-nagyobb kibillenésekkel. A harmadik ok, hogy a betegség által nyer az illető valamilyen látszólagos előnyt. Ez a három ok, részben-egészben, át is fedi egymást.

És mitől lehet egy gyermek beteg?

A gyermekek úgy hét éves korukig igen szoros szimbiózisban élnek a szüleikkel, leginkább az édesanyjukkal, ezért sokszor előfordul, hogy nem is a saját betegségüket, hanem a szülő „betegségét”, vagyis problémáját tükrözik kifelé. Ezért fontos, hogy pici gyermekeknél ezt a lehetőséget mindig megvizsgáljuk és adott esetben a szülőt is kezeljük. A másik lehetőség gyermekeknél is a „mit nyerhetek vele, ha beteg vagyok” című tudatos vagy tudattalan attitűd. Legtöbb esetben a nyereség egy kis extra törődés, felmentés az óvoda, iskola alól, több idő a szülővel. Azt gondolom ez utóbbi az, ami a gyermekek számára a legfontosabb. Sokszor tényleg semmi mást nem szeretnének, csak a szüleik közelében lenni és ezért még egy kis betegséget is hajlandóak felvállalni. A harmadik ok, ami miatt egy gyermek beteg lehet, az a nem megfelelő táplálás, ugyanúgy, mint a felnőtteknél. Manapság elszomorítóan sok szülő keveri össze a táplálást a jutalmazással. Mindent megkap a gyerek, amit szeme-szája kíván, ha egy kicsit anya, apa kedvében jár, vagy éppen fordítva, hisztizik a „finomságokért”. Csakhogy ez egyrészt egészségtelen kapcsolatot teremt magával a táplálkozással, hisz a gyermek a későbbiekben is csak önjutalmazó eszközként fogja tudni használni az ételt, másrészt elnyomja a természetes és ösztönös táplálkozás veleszületett igényét és lehetőségét. Ezért jó lenne, ha egyre több szülő venné vissza a gyeplőt a saját kezébe és a reklámok diktálta selejt helyett valódi, értékes ételeket adna a családjának.

A testünk tudja, érzi mire volna szüksége, ha picit megfigyelnénk magunkat, gyermekünket és a környezetünket. Akár az ayurvedát, akár a hagyományos kínai orvoslást, akár saját őseink gyógyító táplálkozási hagyományait vesszük alapul, mindegyik középpontjában ott az egyén és természet, ott van az egyensúlyra törekvés.

Évszakváltáskor különösen fontos figyelnünk a jelzésekre. Ha szelesedik és hűvösödik az idő, melegítsük magunkat, elsősorban a talpunkat, derekunkat, nyakunkat, hisz a hideg ezen a három ponton tud a szervezetbe hatolni. Vigyázzunk a bőrünk és a nyálkahártyáink optimális nedvességtartalmára, ne hagyjuk kiszáradni magunkat, különben máris ott a torokkaparás, és a gyulladásos betegségek. Ezt legegyszerűbben úgy tudjuk elkerülni, ha meleg, lédús ételeket, leveseket fogyasztunk. A vizet cseréljük le teára. A nyálkahártyánkat különösen jól táplálja az édesgyökér és fehérmályva tea. /Előbbinél figyeljünk, mert emeli a vérnyomást!/ A hideg édességeket váltsuk fel meleg kompótokkal, gyümölcspudingokkal, kásákkal. Elővehetjük a melegítő fűszereket, amelyek a gyomrunk emésztő tüzét is fenntartják. Ilyenek a fahéj, szegfűszeg, gyömbér, feketebors, bazsalikom, kömény, chili, stb. Ebben az időszakban érdemes elhagyni a tejtermékeket, főleg a joghurtot, tejfölt, túrót és hideg tejet, tejszínt. Helyettük vegyük elő a különböző magvakat, amelyek kiváló fehérje- és esszenciális zsírsav források. Kerüljük azonban az aszalt gyümölcsöket és a puffasztott gabonákat mindaddig, amíg az idő szeles, mert ezek tovább szárítják és puffasztják a szervezetet. Ezen kívül gondoljunk mindig arra, hogy a természet milyen csodálatosan ki van találva és válasszunk szezonális, valamint lehetőleg a közelben termett zöldségeket, gyümölcsöket.

Figyeljük a testünk jelzéseit, próbáljuk meg kiismerni mi esik jól, mi az, amit könnyen megemésztünk, mitől érezzük jól magunkat. Együnk inkább kevesebbet és ritkábban. Hagyjunk időt az emésztőrendszerünknek, különösen a gyomrunknak, hogy a bevitt táplálékot feldolgozza. Ez legalább 2-3 órát vesz igénybe. Étkezés közben ne igyunk vizet, mert azzal kioltjuk az emésztés tüzét. Kortyoljunk helyette meleg teát, de abból se túl sokat. Gondoljunk arra, hogy a testi egészség alapja a jó emésztés, és az immunrendszerünk központja a bélben található. Elképzelhetjük ezek alapján, mennyire fontos a megfelelő táplálkozás!

Ezután a nem túl rövid bevezető után rá is térek az illóolajokra és arra, hogy a megfelelő és tudatos életmódon túl az aromák milyen többletet nyújtanak például a megfázásos időszakban.

Miféle többletről lehet itt szó? És mihez képest? Egy terápiás minőségű illóolaj egy-két cseppje is akár több száz molekulából áll, amelyek egyszerűen lemásolhatatlanul komplexek már önmagukban is. A gyógyszergyártók sok-sok éve utánozzák ezeket a molekulákat és állítanak elő szintetikus gyógyszereket, amelyek imitálják a gyógynövényeket. De miért is nyúlnánk kőolajszármazékokhoz, ha a természetes „koktélok” is rendelkezésre állnak? Az illóolajok nem csak a bennük kódolt vegyi tudás okán az egészség megalapozói. Más is van még beléjük kódolva: fény és élet! A növények a fotoszintézis során a Nap fényét és életépítő információit alakítják át illóolajjá. Kétségünk sem lehet, hogy az illóolajok ennek köszönhetően támogatják az életet és az egészséget. Magas rezgéssel bírnak, ezáltal erősítik a testet és a szellemet, felélesztik a természetes öngyógyító (életigenlő) mechanizmusokat. Ennek fényében az illóolajok helye és szerepe elvitathatatlan.

Nem szabad azonban általános érvényű szabályokat lefektetni az illóolajok felhasználását illetően. Hisz ami az egyik embernél működik, a másiknál nem feltétlenül fog, azaz mindig figyelni kell az egyéni különbségekre, adottságokra és ezek mentén, holisztikus megközelítésben érdemes illóolajat választani, alkalmazni.

Szeretem a megelőzésre fektetni a hangsúlyt – ez talán az eddigiekből is kiderült. Az aromaterápiában nagyon fontos eleme a betegségek megelőzésének, hogy a bőrre vigyünk fel olyan illóolajokat, amelyek immunerősítő, vírusölő hatásúak. Ezek nem csak erősítenek, hanem felélesztik a szervezet öngyógyító mechanizmusait is. A bőrbe gyengéden bemasszírozva az illóolajok felszívódnak és bekerülnek a véráramba, eljutnak a sejtekbe, a szervekbe, az idegekbe és órákig, de akár napokig is védenek bennünket. Az aromákat legegyszerűbben és legbiztonságosabban növényi olajos bedörzsölő vagy testolaj formájában vihetjük fel. Mindkettő növényi- és illóolajok elegye. A bedörzsölő koncentráltabb, kisebb testfelületen használjuk. A testolajba alacsonyabb százalékban teszünk illóolajat, nagyobb arányban növényi olajat és a teljes testet átmasszírozhatjuk vele bőrápoló-immunerősítő jelleggel. Ezeket a készítményeket akár napi szinten használhatjuk testi-lelki egészségünk támogatása érdekében.

Kérjünk meg egy aromaterapeutát, hogy állítson össze a számunkra egy megfelelő keveréket, figyelembe véve általános egészségi állapotunkat, életkorunkat, körülményeinket. Ha magunk szeretnénk elkészíteni, íme egy meglehetősen biztonságos recept, amely bármely családtagunk számára megfelelő lehet: 50 ml sárgabarackmag olajba tegyünk 10 csepp madagaszkári kámforfa illóolajat, 10 csepp mandarint, 5 csepp szantált és 5 csepp citromot. Ezt a keveréket használhatjuk reggel és este, felnőtteknél 10-10, egy év feletti gyermekeknél 5-5 cseppet a mellkas és a hát területére bemasszírozva. Asztma vagy görcsös köhögés esetén kerüljük az alkalmazását! Csak terápiás minőségű illóolajokat használjunk!

Amikor az illóolajok betegségmegelőző hatásairól beszélgetek valakivel, szinte mindig szóba kerül, hogy belsőleg hogyan lehet alkalmazni az illóolajokat. A válasz lehetne tömör és velős is: sehogyan! Ám mégis jobb, ha bővebben kifejtem. Mivel Magyarországon az illóolajok belsőleges alkalmazása nem engedélyezett, senkinek sem ajánlom, hogy bármilyen illóolajat belecseppentsen valamibe és elfogyassza. (Itt jegyezném meg, hogy az ismert amerikai illóolajos MLM cég legtöbbször korántsem hozzáértő képviselői gyakran ajánlják az illóolajokat az ivóvízbe cseppentve lenyelni. Ez különösen veszélyes gyakorlat, mivel az aromák vízben nem oldódnak, ezért könnyen irritálhatják, akár komolyan fel is marhatják a nyelőcsövet. A felelőtlen használat esetlegesen máj- és vesekárosító hatásairól már nem is beszélve. Többet árthatunk magunknak így, mint használnánk.) Az illóolajok belsőleges alkalmazásának létezik azonban biztonságos alternatívája is, mégpedig étrendkiegészítő kapszulák formájában. Ezek Magyarországon is engedélyezett szerek (Azért, ha találkozunk ilyennel, nézzük meg alaposan a csomagolást és keressük az OÉTI számot!), biztonságosan alkalmazhatók, feltéve, hogy betartjuk a gyártó és az aromaterapeuta szakember útmutatásait és célzottan, meghatározott ideig használjuk őket. Ha óvatosak szeretnénk lenni, ám mégis kihasználnánk a gyógynövények nyújtotta előnyöket belsőleg, akkor forduljunk bátran a gyógyteákhoz és az aromavizekhez. Egyik kedvencem a citromfű, melynek teáját erőteljes nyugtató hatásáról ismerik a legtöbben. Aromavizéről már jóval kevesebben hallottak, pedig érdemes kipróbálni, hisz mindamellett, hogy harmonizál és nyugtat, kiváló betegségmegelőző hatású is. Mintegy testileg-lelkileg felkészít a nehezebb időszakokra.

Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend az illóolajok párologtatása. Mi a helyzet ezzel a lehetőséggel?

A jó hír, hogy a párologtatás igazán remek alternatíva az immunrendszer erősítésére és a betegségek megelőzésére. Az egészségünk szempontjából ugyanis kiemelten fontos, hogy a légtér, ahol tartózkodunk tiszta legyen, azaz friss levegőjű és mentes a kórokozóktól. Szellőztessünk gyakran és párologtassunk bátran! Számtalan keverék létezik a piacon, ám kerüljük a vásári és gyanúsan olcsó termékeket. Sajnos leggyakrabban a drogériák polcain is csak rossz minőségű illóolajokat találunk, ezért mindig kérdezzünk meg szakembert a vásárlás előtt. Légtér fertőtlenítésre, tisztításra önmagukban is alkalmasak lehetnek a következő illóolajok: citrom, orvosi levendula, grapefruit, teafa, citromcirok. A keverékek mindig attól „tudnak többet”, hogy szélesebb spektrumon képesek a vírusokat, baktériumokat semlegesíteni, valamint összegészében teljesebb, kellemesebb illatkompozícióval örvendeztetnek meg minket. Illóolajokat párologtatni azonban nemcsak ezért érdemes. Hatékonyan fokozhatjuk a koncentrációt, kreativitást, szellemi frissességet, emelhetjük hangulatunkat, vagy épp elősegíthetjük a nyugodt alvást egy-egy jól megválasztott keverékkel.

Ha már kerülget vagy netán levert a lábunkról egy fertőzés, folytassuk a párologtatást, így elkerülhető, hogy a családtagok is ágynak essenek. Ezen kívül, jusson eszünkbe, hogy az illóolajokkal kiválóan lehet inhalálni. Ilyen módon a betegséget még kezdeti szakaszában legyőzhetjük. Inhaláláshoz mindig használjunk kevesebb, 2-4 csepp, illóolajat, mint párologtatáshoz (itt a szoba nagyságától függően 10-15 csepp lesz az ideális). Inhaláláshoz kiváló a madagaszkári kámforfa, Grosso levendula, eucalyptus radiata, teafa, indiáncsalán. Legjobb, ha ebben az esetben is szakképzett aromaterapeuta tanácsát kérjük. Hisz, a betegségünk energetikája és a saját energetikánk fényében, elképzelhető, hogy teljesen más illóolajokat fog javasolni.

Betegség idején kiváló szolgálatot tesznek a fenyőfélék illóolajai is. Ezek a csodálatos örökzöld fák a legjobb példái az életigenlésnek. Hisz sokszor a legzordabb körülmények között, sziklás hegyoldalakon – kitéve az időjárás minden viszontagságának – élnek. Sőt az északibb vidékeken szinte örök télben magasodnak az ég felé és mutatják meg nekünk a titkot: a Nap fényét, mely az életbe vetett hitet szimbolizálja, milyen hihetetlen körülmények között is meg lehet őrizni – a tűlevelekben és az emberi hozzáállásban egyaránt. Ha úgy érezzük, elvesztünk egy betegségben vagy egy helyzetben, és nincs erőnk talpra állni, szinte összeroppanunk… ne feledjük, hogy a fenyőfélék illóolajai visszaadhatják az erőnket, a hitünket, az egészségünket! Sokszor használom a terápiák során a fenyőfák, valamint más fafélék, például a cédrus, ciprus, boróka illóolajait is. Leginkább az őszi-téli időszakban van rájuk igen nagy szükség, amikor az emberek hajlamosak gyengének és depressziósnak érezni magukat, elveszíteni a talajt a lábuk alól és egy-egy helyzettel nem tudnak önállóan megbirkózni.

Akár szaglás útján, akár testbedörzsöléssel kerül be a szervezetbe az illóolaj, mindig hatással van a lelkiállapotunkra is. Ilyenformán tudatosan befolyásolhatjuk viselkedésünket, attitűdjeinket, megvalósíthatjuk a kitartást és a magabiztosságot, kidolgozhatjuk a legjobb énünket. Ha szeretnénk életünkben tartós változásokat elérni, akár az egészségünk terén, akár más fontos dologban, dolgozzunk az illóolajokkal ezeken a mélyebb, tudatalatti szinteken is! Ehhez is mindenképpen kérjük tapasztalt, a szubtilis (finomhangolt, lélekre ható) aromaterápiában jártas aromaterapeuta segítségét.

Bízom benne, hogy ezúttal is sikerült ízelítőt nyújtanom az aromaterápia végtelenül gazdag tárházából. Talán a leírtak alapján érezhető, hogy az illóolajok valójában az élet minden területén a segítségünkre vannak és nincs olyan helyzet, amikor ne tudnánk élvezni a támogató erejüket. Csak rajtunk múlik, hogy élünk-e a természet ezen csodálatos eszköztárával.

A Csak Pozitívan Magazin 2020. októberi számában megjelent írásom:
A teljes magazin innen letölthető: https://www.csak-pozitivan-magazin.hu/frisslapszam/