Tudtad, hogy a szagérzékelés már magzatkorban teljesen kifejlődik és az újszülött baba az első hetekben még leginkább ezt az észlelési formát használja, például még az édesanyját is a szaglenyomata alapján azonosítja? Ennek az érzékelésnek a domináns szerepét csakhamar átveszi a látásé, legalábbis mi felnőttek így gondoljuk, és a szaglás további jelentőségét sokszor igencsak hátra soroljuk. Ennek még történelmi hagyományai is vannak, hisz az elmúlt korokban sokszor teljesen fölösleges és sokszor bűnös érzékelésnek tartották a szaglást és számos próbálkozás irányult a kiiktatására. Ám akár akarjuk, akár nem, a szagok, illatok, igen nagy hatással vannak ránk és jelentőséggel bírnak a számunkra egész életünk során.

A csecsemők és kisgyermekek az első hetek után továbbra is igen érzékenyen reagálnak az illatokra. Sok édesanya tudatos ezzel kapcsolatban, míg mások csak ösztönösen érzik, és ennek hatására kerülik a parfümök és tolakodó illatú tisztálkodószerek használatát. Lecserélik a dezodort, a tusfürdőt, és a babájuk számára is inkább semleges illatú termékeket vásárolnak. És milyen jól teszik!

Ha illatokról és aromaterápiáról van szó, a kora gyermekkorban abszolút érvényes az aranyszabály: „a kevesebb több”. Csecsemők esetében a legtöbb aromaterapeuta előnyben részesíti az aromavizek használatát az illóolajokkal szemben, hisz sokkal gyengédebbek az emberi szervezethez, ugyanakkor hatásukban „hozzák”, amit akár egy illóolajtól is elvárnánk. /Hogy mi is az aromavíz, arra a júniusi lapszámban bővebben kitértem./ Legyen szó pocakfájásról, nyugtalanságról vagy alvási nehézségről, például a citromfű- , a római kamilla vagy a levendula aromavíz csodákat tud tenni. Minden anyukának ajánlom szeretettel, hogy próbálja ki valamelyiket az esti fürdetésnél. Egy-két evőkanálnyi aromavíz kell csupán a fürdővízhez, amely így máris egy nyugtató varázsfürdővé válik és elősegíti a baba pihenését, és egyúttal bőrápoló hatású.

Ha már a fürdetésnél tartunk, nem hagyhatom ki a növényi olajok magasztalását sem, különösen a babaápolásban. De nem a szintetikus, kőolaj-alapú „babaolajokra” gondolok, ezektől mielőbb szabaduljunk meg, nagyon károsak az emberi szervezetre. A valódi, növényekből, magvakból, hidegen sajtolt csodálatos olajokról beszélek most, mint a napraforgó, olíva, makadámdió, szezámmag, sárgabarackmag, mandula, meggymag, avokádó… felsorolni sem tudom itt a sok-sok egészséges lehetőséget. Hogyan használhatjuk ki legjobban bőrápoló hatásukat? Próbáljuk ki kisbabánknál így: fürdetés előtt gondosan masszírozzuk át a száraz bőrt makadámdió vagy sárgabarackmag olajjal, majd fürdessük meg gyermekünket, ám ezúttal ne használjunk fürdetőszert vagy szappant. Ügyeljünk, hogy csúszásbiztosan tartsuk a gyermeket és szabad kezünkkel gondosan mosdassuk meg. Az olaj és a víz egy ápoló emulziót fog képezni a bőrén, amit utána gyengéden felitatunk a törülközővel. Álmodni sem lehet puhább és ápoltabb bőrről, mint amit látni és tapasztalni fogunk.

A növényi olajokat nem csak fürdetés előtt, hanem közvetlenül utána is remekül használhatjuk, méghozzá masszázshoz. Az egészen pici babáktól a nagyobbacska gyerekekig minden korosztály imádja az olajos ápoló kényeztetést, amikor anya vagy apa kizárólagos figyelmét és simogatását élvezhetik. A babamasszázs tehát egyáltalán nem csak a babák kiváltsága kell, hogy legyen. A nagyobb gyermekek, különösen egy-egy fárasztó iskolai nap után, megnyugvást lelnek benne, hiszen nem csak érintést, hanem szeretet és törődést kapnak, amire bizony nagy szükségük van. Ha tehetjük, alakítsunk ki egy kis napzáró simi-rituálét. A legkisebbeket masszírozzuk tiszta növényi olajjal, esetleg 1-1 csepp orvosi levendula (Lavandula angustifolia) és szantál (Santalum album) illóolajat tehetünk a masszázsolajba. Nagyobbacska gyermekeket kényeztethetünk picit több (egész testre 5-6 csepp) illóolajjal, de ne felejtsük a „kevesebb több” elvét, ne „stimuláljuk túl” a gyermeket illóolajokkal sem. Használhatunk a fentebb említett két illóolajon kívül: római kamillát (Chamaemelum nobile), mandarint (Citrus reticulata), brazíliai eukaliptuszt (Eucalyptus staigeriana). Többszörösen áldásos lesz a hatás: ezek az olajok testileg-lelkileg ellazítanak, megnyugtatnak, segítenek feldolgozni az aznap átélt eseményeket és érzelmeket, kialakítják a megfelelő kötődést a szülő és a gyermek között. Ezen kívül előkészítik a könnyed elalvást és a nyugalmas mélyalvást is, valamint jó hatással bírnak az immunrendszer megfelelő működésére nézve.

A baba- és gyermekszobában napközben is gondoskodhatunk az aromaterápiás támogatásról és a nyugodt, egészséges légkörről. Ennek érdekében párologtassunk bátran télen-nyáron napi 1-2 órát. Részesítsük előnyben az elektromos diffúzorokat a mécseses párologtatókkal szemben, hisz utóbbi fokozottan balesetveszélyes gyermekek közelében. Válasszunk a párologtatáshoz is gyerekbarát illóolajokat és a tér nagyságától függően használjunk 5-15 cseppet. Reggel és napközben a citrom (Citrus liimonum ze.) fog kiválóan energetizálni és levegőt tisztítani, míg este válogassunk a masszázshoz ajánlott illók közül, ezek mind nyugtatnak, harmonizálnak.

Nem véletlenül soroltam fel ilyen kevés számú illóolajat. Azt gondolom, az otthoni kelléktárunkban is inkább legyen kevesebb féle, ám biztonságosan használható illóolaj. Amire még figyelnünk kell: gyermekek esetében különösen óvakodjunk az illóolajok belsőleges alkalmazásától, az üvegeket tároljuk olyan helyen, ahol a picik nem férhetnek hozzá. Ezen kívül feltétlenül kerüljük el és még a párologtatóba se használjuk a következő illóolajokat: borsmenta (Mentha x piperita), fodormenta (Mentha spicata), orvosi zsálya (Salvia officinalis), fahéj (Cinnamomum cassia és Cinnamomum verum). Egyéb speciális betegségek és állapotok esetében, mint például az epilepszia vagy az asztma, még jobban kell ügyelnünk. Sok illóolaj tartalmaz a gyerekekre nézve potenciálisan veszélyes, túlságosan agresszív vegyületeket. Ezért, ha teljesen biztosak szeretnénk lenni az illóolaj-választásunkban, kérdezzünk meg szakképzett aromaterapeutát.

Bevált aromaterápiás praktikák a gyermekkorban felbukkanó leggyakoribb esetekre:

Pocakfájás, székrekedés esetén használjunk pár csepp sárgabarackmag olajban 3-4 csepp római kamillát és az óramutató járásának megfelelő irányban, gyengéden masszírozzuk át vele a has területét. Egy teáskanál meggymagolaj szintén jót tesz a szorulás feloldásában.

Koszmó esetén permetezzük át a fejbőrt levendula aromavízzel, majd olíva olajba mártott textilpelenkával dörzsöljük át az érintett fejbőrt. Nagyon makacs koszmó esetén hagyjuk a fejbőrön hosszabb ideig az olívaolajat és utána dörzsöljük át a bőrt.

Pelenkakiütésre és mindenfajta kiütésre kiváló a római kamilla és levendula aromavíz. A popó áttörlése után permetezzük be az érintett bőrfelületet, kicsit levegőztessük, szellőztessük a bőrt, majd vigyünk fel egy kevés kókuszolajat, sheavajat vagy kakaóvajat és azzal fejezzük be a bőrápolást.

Gyulladt, kipirosodott szemecskékre szintén kiváló a levendula és római kamilla aromavíz. Nedvesítsünk át egy tiszta vattakorongot az aromavízzel majd töröljük át a szemet. Ugyanezt ismételjük meg szükség esetén a másik szemen egy újabb vattakoronggal.

Szúnyog-, kullancs-, medúza-, pók-, méh- vagy darázscsípés esetén használjunk tisztán levendulaolajat a csípésre. 5 percenként cseppentsünk rá 2 cseppet fél órán keresztül, majd szükség szerint használjuk az olajat tovább. A levendula illóolaj azon kevés illóolajok egyike, amit biztonságos használhatunk tisztán a bőrön még gyermekeknél is. Égési sérülések, horzsolások esetén ugyanígy járjunk el. A levendula hűsít és fertőtlenít, valamint elősegíti a sebgyógyulást.

Fájdalmas fogzás idején tegyünk pár csepp meggymagolajba 2 csepp római kamilla illóolajat és dörzsöljük át vele az ínyt.

Torokfájás esetén alkalmazzunk levendulás-almaecetes borogatást a következőképp: tegyünk egy tálka langyos vízbe 1-2 evőkanál almaecetet és 5-6 csepp orvosi levendula illóolajat. Mártsunk a folyadékba egy kendőt, csavarjuk ki és borogassuk vele a torok területét. Természetesen ez a kezelés kiegészíti a további ellátást.

Hurutos köhögésre számtalan megoldás létezik. Az egyik legegyszerűbb és legbiztonságosabb a Grosso levendulás inhalálás. Ez a levendulafajta kiválóan egyesíti magában a fertőtlenítő és nyákoldó tulajdonságokat, ugyanakkor nem okoz problémát görcsös köhögés és asztma esetén sem. Tegyünk a forró sós vízbe 4 csepp Grosso illóolajat (Lavandula x intermedia Grosso) és hajoljunk a gőz fölé, fejünket takarjuk le egy törülközővel. Gyermekek esetében sokkal biztonságosabb az inhalálás elektromos inhalátorral vagy diffúzorral.

Használd bátran és okosan az aromaterápiás lehetőségeket a legkisebbeknél is. Most már tudod mire kell figyelned és milyen egyszerűen teheted kellemesebbé, szebbé, egészségesebbé a hétköznapokat.

A következő lapszámban mélyebbre ásunk a gyermekek (és felnőttek) tanulását, szellemi munkáját segítő aromaterápiás lehetőségekben.

A Csak Pozitívan Magazin 2020. augusztusi számában megjelent írásom:
A teljes magazin innen letölthető: https://www.csak-pozitivan-magazin.hu/frisslapszam/