Avagy merjünk-e az orrunk után menni?

Mindannyian ismerjük a régi köznyelvi szólásokat, amelyek a csalhatatlanság képességét az orral illetve a szaglással hozzák összefüggésbe (megy az orra/szimata után, jó az orra, kiszimatol valamit, stb.). Irodalmi és spirituális szövegekben, hagyományokban az illat, az illékony, szubtilis anyag az éteri, isteni minőségekhez kapcsolódó jelenség (gondoljunk csak a rózsaillatú szentekre vagy az isteneknek szentelt füstölőáldozatokra), amelynek segítségével külső és belső világunk „magasabbrendű” aspektusaihoz férhetünk hozzá. Ez a kettősség nagyon is jól jellemzi az illatok-szagok birodalmát: használhatjuk ezt az érzékelési formát a hétköznapi világ dolgaiban való boldoguláshoz, csakúgy mint a transzcendensre nyíló kapu kulcsaként. Eldönthetjük, mit választunk, attól függően, hogy melyik megközelítést érezzük hozzánk közel állónak, vagy épp mire van szükségünk. Az illatok minden esetben információkat hordoznak számunkra. Csak a tudatosságunkon múlik, mit, milyen síkon értünk meg, és mit használunk fel belőle.

Az aromaterápia az illatokkal gyógyítás tudománya. Az illóolajok nem csak elszigetelt illat-információkat, hanem személyes, gyógyító jellegű üzeneteket hordoznak számunkra – komplex, tudományosan vizsgálható kémiai struktúrákba rendezve Az illóolajok segítségével helyreállítható és fenn is tartható a szervezet kényes egyensúlyi állapota. Ugyanakkor kiemelt jelentősége van az aromaterápiának a wellness, a szépségápolás és a lelki-szellemi egyensúly helyreállítását célzó terápiák területén is. Egy képzett aromaterapeuta tisztában van az illatok, illóolajok testi-lelki-szellemi hatásaival és holisztikus megközelítésben, célzottan alkalmazza őket.

De hogyan tudnak az illatok hatást gyakorolni az emberi testre, szellemre, lélekre?

A szaglás az egyetlen érzékünk, mely közvetlen kapcsolatban áll az idegrendszerrel. A szagok az orrba jutva, a szaglóhámon keresztül, a szaglóidegen át egyenesen bejutnak az agyba, méghozzá az agy olyan ősi területeire, amelyek többek között az érzelmekért, viselkedésért, emlékekért felelnek. A beszédért felelős agyi területek ebben nem vesznek részt, ezért is olyan nehéz az illatokat szavakkal leírnunk. Inkább egy konkrét fogalomhoz, képhez, emlékhez kötjük, amit érzünk és valószínűleg azonnal véleményt is alkotunk róla (kellemes/kellemetlen). A szaganyagok minden esetben komplex vegyi koktélok, amelyeket nemcsak tudatosan (vagy sokszor tudattalanul) érzékelünk, hanem azonnal kémiai-fiziológiai reakciókat indítanak be a testünkben. Ezek lehetnek hormonális, viselkedésbeli, mentális és testi válaszok.

Vegyük például a levendula illatát: az orvosi levendula virág illóolajában uralkodó két fő vegyület a linalol és linalil-acetát. Hatásukban ezek erősen harmonizáló, nyugtató, hűsítő, tisztító/antiszeptikus, görcsoldó kémiai formulák. Amikor a szervezetbe kerülnek, szerotonin szabadul fel és nyugalmi állapot következik be: csökken a vérnyomás, normalizálódik a szívritmus, lazulnak a test izmai, csillapodnak a gyulladások és csökken a láz is.

A levendula példájánál maradva és annak a szimbolikus jelentését kibontva elérkezhetünk az illat másik, szubtilis aspektusához, oda hogy az illat lelki szinten mit tud nyújtani nekünk. Figyelemreméltó, hogy hozza hatásaiban a fizikai jellegzetességeket, tükröztetve a lelki síkra. Tehát a finom szinteken is megmutatkozik a harmonizálás, nyugtatás, lazítás, tisztítás perspektívája. A levendula képes elhozni nekünk a lelki békét és nyugalmat, megtisztítja gondolatainkat, oldja a lelki görcsöket, csillapítja a túlhevült, kibillent érzelmeket – a hisztit, pánikot, dührohamot, sokkot. A levendula képessé tesz arra, hogy felnőjünk a saját életünkhöz és nyugodtan, tiszta fejjel, görcsmentesen vegyük az akadályokat.

Mit nyerhetünk, ha tudatosak vagyunk a minket körülvevő illatokat illetően?

A tudatosság ebben az esetben is hatalom. Vagy inkább szép lehetőség az illatok üzeneteit értőn felhasználó ember számára. Egy számunkra kellemes és természetes illat, illóolaj otthonos érzetet kelt, biztonságot ad. Nem sóvárgunk utána, azt érezzük: igen ezzel tudok azonosulni, ez belőlem egy darab, hiszen tőlem nem idegen. Más a helyzet egy kellemetlen illattal. Ilyenkor megkérdezhetjük magunktól mit mutat nekem az, ami taszít engem ebben az illatban? Miért nem szeretnék ezzel azonosulni? Mi történne, ha ez az illat velem azonos lenne, ha én ilyen lennék? Mire emlékeztet ez engem, amire nem szeretnék emlékezni? Harmadik eset, amikor érzünk egy illatot és azt vesszük észre, hogy elkezdünk sóvárogni utána, nem tudunk betelni vele. Ez arra késztethet minket, hogy megvizsgáljuk minek a hiánya olyan fájdalmasan nagy bennünk. Milyen űrt szeretnénk betölteni? Mi az, amire szükségünk volna, de nem lehet a miénk? Az illatok szimbolikájának megfejtésében szakképzett, szubtilis aromaterápiában jártas aromaterapeuták tudnak segíteni.

Mi a helyzet a mesterséges illatokkal?

A szintetikus, vegyileg előállított illatok mindig csak megtévesztő információkat adnak számunkra. Áltartalmakkal töltenek fel, ugyanakkor ezek is ugyanúgy elindíthatnak reakciókat, viszont a végeredmény más lesz. A test és lélek ugyanis a hamis-inkonzekvens információktól összezavarodik, aminek testi szinten gyakori példája az allergia, lelki szinten pedig a különböző mentális zavarok és a depresszió.

Azonban nem csak a mesterséges illatok rejtenek magukban kockázatokat. A tiszta illóolajok –  ahogyan már utaltam rá – igen komplex vegyületek, amelyeket nem tanácsos szakértő bevonása nélkül alkalmazni. A legtöbb illóolajnak ugyanis vannak bizonyos ellenjavallatai. Például várandósok ne használjanak gerániumot vagy damaszkuszi rózsát; kisgyermekeknek ellenjavallt a fodor- és borsmenta; epilepsziások kerüljék a nyugati tuját vagy az orvosi zsályát; és aki napozni készül, ne válasszon bergamottot.

A következő lapszámban még többet árulok el az illóolajok izgalmas világáról és ízelítőt nyújtok az Olvasónak a biztonságos otthoni felhasználás bizonyos lehetőségekről.

A Csak Pozitívan Magazin 2020. márciusi számában megjelent írásom:
A teljes magazin innen letölthető: https://www.csak-pozitivan-magazin.hu/frisslapszam/